Trivselregler

Brf Lalandias trivselregler

För att allmän trivsel ska råda i vår bostadsrättsförening bör du som medlem veta om detta.
 
Ansvar för ordningen

Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen och verkställa de beslut som föreningsstämman fattar. I den löpande förvaltningen ingår också trivselfrågor. Detta innebär att styrelsen har ansvar för att det är ordning och trivsel både i och utanför husen. Alla är skyldiga att rätta sig efter trivselreglerna. Att bo i en bostadsrätt innebär ett gemensamt ansvar. Som medlem i föreningen har du inte bara rätten till en bostad i föreningens hus utan du har också skyldigheter mot föreningen och övriga medlemmar.

För vem gäller reglerna

Trivselreglerna gäller inte bara dig som bostadsrättsinnehavare. Även övriga familjemedlemmar omfattas liksom gäster, inneboende eller hantverkare som utför arbete åt dig i lägenheten.  Trivselreglerna gäller också för andrahandshyresgäster. Om föreningen har egna hyresgäster gäller reglerna även dem.

Styrelsens kontaktvägar

Har du funderingar över något är du välkommen att kontakta styrelsen. Föreningens expedition är öppen: Första helgfria måndag i månaden Kl. 18.00 – 19.00. Stängd under juli månad.
 
Övrig kontakt:
E-post:   information@brflalandia.se

Boappa: boappa.se

Föreningens hemsida:   http://www.brflalandia.se

Brevlåda direkt eller via Posten:

Brf Lalandia
Sörhallstorget 25
417 63 Göteborg

Felanmälan, fastighetsskötsel

Bredablick Förvaltning

Tel: 010-177 59 00

Telefontid vardagar 7.00 – 16.00  

Jour vardagar 16.00 - 07.00 samt helger (endast vid akuta åtgärder)

Om allmän aktsamhet:

Tänk på att vara aktsam om och väl vårda föreningens egendom. Kostnader för underhåll och reparationer betalas av alla gemensamt.

Om säkerhet

Kontrollera att entrédörrarna i fastigheten går i lås efter in/ut passering. Släpp inte in någon okänd person i fastigheten. Var särskilt vaksam när du öppnar via porttelefon. Lämna inte vinds- eller källardörrar olåsta. Rökning får ej ske i gemensamma utrymmen såsom trappuppgång, hiss, tvättstuga, förråd och garage. Din lägenhet ska vara utrustad med fungerande brandvarnare.

Nycklar och tag

Nyckelbricka/tag passar till trapphusentréer, källarförråd samt utrymmen för cyklar och soprum. Ifall du tappat din nyckelbricka/ tag, kontakta då omgående styrelsen. Du kan också kontakta styrelsen för att få extra taggar. Lägenhetsnycklar som är kopplade till gemensamma systemet är spärrade och går därför inte att kopiera hos låsfirmor. Önskas tillverkning av extra nycklar kontakta styrelsen.

Gemensamma kostnader

Iaktta sparsamhet vid varmvattenförbrukning och lämna inte vatten rinnande i onödan. Var också sparsam med el i fastighetens gemensamma utrymmen.

Balkonger, altaner

Blomlådor ska placeras innanför balkongräcket. Balkongräcket skall slipas och oljas varje vår senast vecka 19. Detta ansvarar bostadsrättsinnehavaren för. Skakning av mattor och sängkläder över räcket är inte tillåtet, för piskning och vädring finns en piskställning på gården. Matning av fåglar är inte tillåtet, i koppling till fastigheten, på grund av att matrester riskerar att locka till sig råttor och andra skadedjur.

Grillning

Det är inte tillåtet att använda kolgrill på balkonger och altaner. Tänk på brandfaran och att oset kan störa de kringboende. Brandmyndigheterna rekommenderar att man använder el-grill, iaktta största försiktighet.

Inom vår förening ska vi aktivt arbeta för ett brandskydd som skyddar liv, hälsa och egendom. Detta ska vi uppnå genom att ha:
• Brandskyddsorganisation
• Brandskyddsregler
• Plan för brandskyddsutbildning
• Kontrollsystem
• Uppföljningsrutiner

Tvättstugan

Föreningen har 4 tvättstugor, två på Sörhallstorget 29, en på Sörhallstorget 31 samt en på Vingalandsgatan 3. Bokning sker via tavlorna i entréerna. Tvätt får ske mellan 08.00 – 22.00. Torkning 30 minuter efter avslutad tvättid. Ta bort ludd ur torktumlaren och se till att tvättstugan är städad när du lämnar den.

Cyklar, mopeder, barnvagnar

Cyklar och mopeder får inte ställas i trappuppgångar, framför portarna eller på gården, utan de skall förvaras i cykelrummet. Parkera cyklarna i de ställ som finns i förråden. Endast barnvagnar får placeras i barnvagnsrum.

Parkering

Parkering får endast ske inom markerade platser i området. För parkering utomhus finns boendekort som administreras av ett lokalt företag.
Till garaget under huset på Sörhallstorget, 29 bilplatser och 3 Mc-platser, samt garaget vid Sörhallsberget, 29 bilplatser, är det separat kö. Föreningen har även 7 förhyrda uteplatser, till dessa är det också separat kö. För att ställa dig i kö kontakta styrelsen via e-mail.

Gäster få lov att parkera inom markerade platserna i området. P-automat finns.

Gården

Får användas för privata arrangemang. Glöm inte att i förväg informera de kringboende.

Avfallshantering, el-avfall, kemiska produkter

Föreningen källsorterar avfallet. Sopnedkasten får endast användas för kompost, restavfall samt tidningar. Markerade nedkast för olika avfallsprodukter finns i soprummen. Det finns en tydlig information ovanför varje nedkast om vad som är tillåtet att slänga. Vänligen respektera indelningsordningen av miljöhänsyn.

Se till att soppåsarna är väl förslutna så att matrester och sopor inte sprids i rummet och schaktet.
Lägg inte vassa föremål i soppåsen så att någon kan komma till skada.

Pressa inte ner överfulla påsar eller hela pizzakartonger då dessa lätt fastnar och orsakar stopp i schaktet. Är det stopp i nedkastet för
tidningar kan man även gå till återvinningsplatsen (bakom Sörhallen).

Tänk på att varje stopp i sopsugen kostar föreningen pengar.  Ifall det skulle vara stopp i något av nedkasten, så lämna inte soporna på golvet utan gå då till något annat soprum. Ingenting får lämnas på golvet i soprummet. Kartong, wellpapp, glas, plast, metall och småbatterier ska slängas på återvinningsplatsen (bakom Sörhallen).

Enligt lag ska el- och elektronikavfall, färgburkar och andra kemiska produkter samlas in särskilt och får därför inte lämnas i soprummet.

Du ansvarar själv för att transportera sådant avfall till närmaste miljöstation (Circle K, Säterigatan 14) eller återvinningscentral. www.renova.se/hushall/goteborg/ . När kompostpåsarna tar slut finns det nya att hämta i soprummen.

Källare, trappuppgång

I källare får förvaras personliga tillhörigheter endast på avsedd plats, d.v.s. i eget förråd.
Gångarna skall hållas fria från saker och får inte belamras.
Förvara inte saker i trappuppgången, det är en utrymningsväg.

Parabol, markis

Det är inte tillåtet att sätta upp parabol eller annan utomhusantenn på fasaden eller balkongräcke. Markis får inte monteras innan godkännande av styrelsen.

Husdjur

Innehavare av husdjur är skyldiga att övervaka att dessa inte stör eller förorenar i fastigheten eller på gårdarna och inte heller rastas i planteringar, gräsmattor eller på barnens lekytor. Plocka upp djurets spillning. Husdjur skall vara kopplade inom området.

Störningar

För att alla ska trivas är det viktigt att man inte störs av kringboende.
Alla boende är skyldiga att visa hänsyn. Den som stör och inte rättar sig efter tillsägelse kan bli uppsagd från lägenheten. Det gäller dygnet
runt men är extra angeläget att följa från klockan 22.00 – 07.00.

Andrahandsuthyrning

Upplåtelse i andra hand kräver styrelsens samtycke. Begäran om samtycke ska vara skriftligen och ska innehålla skälet till begäran, tidsperiod och vem som ska hyra lägenheten. Blankett för detta finns under Info\Dokument\(Blanketter) eller att hämta på föreningens hemsida.

Förändringar i lägenheten

Som medlem får du göra mindre förändringar i lägenheten. Du får t.ex. lägga in nya golv, sätta upp nya skåp eller byta vitvaror i köket. Det är
inte tillåtet att installera elektrisk fläkt i kök och badrum, som är kopplad direkt på ventilationskanalen, då de förstör fastighetens gemensamma ventilationssystem. Är ni osäkra, ta kontakt med styrelsen.

Mer omfattande förändringar kräver dock styrelsens tillstånd, t.ex. om du vill riva ner en vägg, dra nya rör i kök och badrum. Tänk på att alltid
använda auktoriserad hantverkare då försäkringsbolagen kräver att arbetet ska vara fackmannamässigt utfört.  Ibland kan det också behövas
bygganmälan för att utföra vissa åtgärder i lägenheten. Kontakta alltid styrelsen innan du sätter igång! Tänk också på att ta hänsyn till
de kringboende när du utför bullerstörande arbeten i lägenheten.

Om du tänker flytta

Fråga styrelsen vilka rutiner som gäller vid överlåtelse. Tänk på att den som övertar din lägenhet också skall godkännas som medlem i föreningen innan inflyttning får äga rum. Ta därför reda på vad som krävs för att få medlemskap. Tillsammans med ansökan om medlemskap skall även ett exemplar av överlåtelseavtalet lämnas till styrelsen.

Utöver dessa trivselregler gäller föreningens stadgar.